WBSO regeling aanvragen | Aanvraagproces | RVO | Rijksdienst

Service menu right

Aanvraagproces WBSO

29-07-2021

Wilt u gebruikmaken van de regeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)? Dan kunt u altijd een WBSO-aanvraag indienen. Voorwaarde is dat de werkzaamheden nog niet begonnen zijn. U dient uw aanvraag dus altijd vooraf in.

In uw WBSO-aanvraag beschrijft u 1 of meer speur- en ontwikkelingsprojecten (S&O-projecten). Dit kunnen nieuwe projecten zijn of projecten waarvoor u eerder WBSO heeft aangevraagd.

Wanneer aanvragen?

De aanvraagtermijnen verschillen voor zzp’ers en ondernemingen met personeel. Bekijk de belangrijke data van een WBSO-jaar in de WBSO-kalender.

Aanvraag offline voorbereiden

U vraagt de WBSO digitaal aan. Wilt u uw aanvraag graag offline voorbereiden? Download dan een van de onderstaande projectformulieren. U beantwoordt hierin alle projectvragen. De overige vragen vult u in op het online aanvraagformulier. Het ingevulde projectformulier kunt u eenvoudig laten inlezen in het online aanvraagformulier. Hiermee verkort u uw online tijd.

Tips voor het gebruik van de projectformulieren

 • Zorg ervoor dat u de pdf eerst opslaat op een pc of netwerk. Daarna openen met Adobe Acrobat Reader, invullen en weer opslaan. Formulieren (pdf) die in een browser zijn geopend en ingevuld en niet eerst zijn opgeslagen, kunnen niet worden ingelezen in eLoket en het nieuwe WBSO aanvraagportaal.
 • Gebruik voor het invullen van het projectformulier altijd de laatste versie van Adobe Reader om problemen bij het inlezen te voorkomen. Lees meer over het oplossen van problemen met pdf’s.
 • Heeft u het projectformulier ingevuld, dan kunt u deze in het aanvraagformulier in eLoket eenvoudig laten inlezen bij het onderdeel 'projecten'. Het project verschijnt vervolgens direct in het projectoverzicht. U hoeft de pdf dus niet als bijlage toe te voegen bij het aanvraagformulier. Dient u een aanvraag in via het nieuwe WBSO-aanvraagportaal? Dan kunt u bij stap 5 (Projecten) de ingevulde pdf importeren en projecten toevoegen aan de aanvraag. 
 • Kies het projectformulier dat bij uw type project past:
 

Aanvragen

U vraagt de WBSO digitaal aan.

 • Lees, voordat u de aanvraag indient, meer over het nieuwe aanvraagportaal, eHerkenning en ketenmachtiging.
 • Heeft u een onderneming met personeel? En heeft u in 2019 ook WBSO aangevraagd? Dan moet u bij uw aanvraag voor 2021 de burgerservicenummers (BSN's) doorgeven van de werknemers die het S&O-werk in 2019 hebben uitgevoerd. Dit is nodig voor de berekening van het S&O-uurloon. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina Burgerservicenummers melden voor de WBSO.
 • U kunt eenvoudig zelf WBSO aanvragen. Als u daarbij vragen heeft, helpen onze adviseurs u graag en zonder kosten. U kunt ook besluiten om iemand anders (een intermediair) in te schakelen om de WBSO-aanvraag voor te bereiden en in te dienen, en eventueel de verdere correspondentie te voeren. Lees meer over het inschakelen van een intermediair.
 • Is uw aanvraag volledig ingevuld, dan ontvangt u een ontvangstbevestiging. Is uw aanvraag niet compleet? Dan krijgt u eenmaal de gelegenheid om deze aan te vullen. Lees wat u vervolgens kunt verwachten op de pagina Na uw WBSO-aanvraag.

Uw aanvraag direct regelen

Vormvrije aanvraag

Komt u in tijdnood? Dan kunt u een vormvrije aanvraag indienen.

 • U vult alleen een paar basisgegevens in en u mag uw aanvraag eenmalig en binnen een bepaalde termijn aanvullen.
 • U ontvangt een brief waarin wij u vragen uw aanvraag eenmalig aan te vullen binnen een bepaalde termijn.
 • Heeft u 2 jaar geleden gebruik gemaakt van de WBSO? Geeft u dan ook gelijktijdig en eenmalig de Burgerservicenummers (BSN's) door voor de berekening van het uurloon. Hiervoor krijgt u namelijk geen extra uitstel. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Burgerservicenummers melden'.
 • Bent u zelfstandig ondernemer? Dan hoeft u geen BSN's door te geven.
 • U ontvangt bericht als wij uw aangevulde aanvraag in behandeling kunnen nemen. U kunt uw aanvraag hierna niet meer wijzigen of aanvullen.
 • Vult u een vormvrije aanvraag niet aan? Trek deze dan in door een e-mail te sturen naar wbso@rvo.nl. Anders telt de vormvrije aanvraag mee voor het maximum van 4 aanvragen.
 • U vindt de formulieren op het aanvraagportaal

Vertrouwelijkheid informatie

Volgens artikel 67 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen behandelen wij de informatie die u verstrekt over uw S&O-projecten vertrouwelijk. Wij gebruiken de aangeleverde gegevens voor het beoordelen van uw aanvraag. Gegevens over de inhoud van de projecten verstrekken wij niet aan derden.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.