WBSO aanvragen | Fiscale regeling R&D | RVO | Rijksdienst

Service menu right

WBSO: fiscale regeling voor research en development

25-08-2021

Bent u bezig met R&D? Of voert u technisch-wetenschappelijk onderzoek uit? Dan kunt u misschien gebruik maken van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

De WBSO is een fiscale regeling waarmee u uw kosten voor Research & Development (R&D) kunt verlagen. Het levert u een belastingvoordeel op. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek.

Voorwaarden

Niet alle R&D-projecten, bedrijven, kosten en uitgaven komen in aanmerking voor de WBSO. Lees meer over de voorwaarden en beoordelingscriteria van de WBSO.

Bereken uw voordeel

De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project. U betaalt minder loon- of inkomstenbelasting.

WBSO aanvragen

U kunt alleen WBSO aanvragen voor toekomstige werkzaamheden. Voor het indienen van een aanvraag heeft u eHerkenning niveau 3 (eH3) nodig.

Bent u een intermediair of tussenpersoon? Dan heeft u voor het nieuwe aanvraagportaal naast eH3, ook een ketenmachtiging per onderneming nodig.

Via de knop 'Uw aanvraag direct regelen' gaat u naar het WBSO inlogportaal.

Na uw WBSO-aanvraag

Heeft u een positieve beslissing ontvangen? Dan kunt u het WBSO-voordeel verrekenen in uw belastingaangifte. Daarnaast heeft u enkele verplichtingen, zoals het bijhouden van een S&O-administratie en het melden van de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en/of uitgaven. Ook kunnen medewerkers van RVO een controle uitvoeren.

Lees meer over uw verplichtingen op de pagina Na uw WBSO-aanvraag.

WBSO in de praktijk

Benieuwd wat andere bedrijven ontwikkelen met steun van de WBSO?

  • Lees de praktijkverhalen van andere bedrijven en ondernemers.
  • Bekijk een selectie van inspirerende innovaties uit de afgelopen 25 jaar op onze pagina 25 jaar WBSO.

Wetten en regels en publicaties

Budget

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Het beschikbare budget voor de WBSO in 2021 bedraagt € 1.438 miljoen.

Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.