Service menu right

WBSO: fiscale regeling voor research en development

Heeft u een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wilt u uw kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Vliegende auto’s, 3-D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, kinderwagens van 100% gebruikte kunststof, visnetten van zeewier, verpakkingen van biomassa; zomaar een paar (circulaire) voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden.

De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Budget

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Voor 2020 bedraagt het budget € 1.281 miljoen.
Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden

U kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • S&O-werkzaamheden van uzelf en/of uw medewerkers;
  • kosten en uitgaven die u maakt voor het uitvoeren van uw eigen S&O-project.

Lees meer over de Voorwaarden en de beoordelingscriteria.

Aanvragen

U kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dient u dus altijd vooraf in. Voor uw aanvraag heeft u eHerkenning niveau 2+ of hoger nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Houd rekening met een leveringstermijn van ongeveer 1 week.

Bereken uw voordeel

De berekening van het financiële voordeel van de WBSO hangt onder andere af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Lees meer over de voordeelpercentages en bedragen per rechtsvorm of bereken zelf uw voordeel met de WBSO regelhulp.

Na uw aanvraag

Heeft u WBSO aangevraagd en een positieve beslissing ontvangen? Dan kunt u het WBSO-voordeel verrekenen in uw belastingaangifte. Daarnaast heeft u enkele verplichtingen, zoals het bijhouden van een S&O-administratie en het melden van de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en/of uitgaven. U leest hier meer over op de pagina Na uw WBSO-aanvraag.

WBSO in de praktijk

"Met de WBSO krijg je korting op de loonbelasting. Dat is een groot voordeel omdat de loonkosten voor ons een grote kostenpost zijn. We kunnen meer onderzoek doen en patiënten toegang geven tot betere behandelmethoden, daar doen we het tenslotte allemaal voor."

Aan het woord is Linda Kock, Head of Research bij LifeTec. Lees hoe dit bedrijf de WBSO benut voor het verbeteren van behandelmethoden voor patiënten.

Via onze pagina 25 jaar WBSO vindt u nog veel meer innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt door deze innovatieregeling.
Bekijk ook een animatiefilmpje over de WBSO.

Publicaties en wet- en regelgeving

Uitgebreide informatie over de WBSO in 2020 vindt u in de WBSO-handleiding (pdf). Bekijk alle publicaties die u informeren over de WBSO of raadpleeg de relevante wet- en regelgeving.

Brexit: nog geen gevolgen voor WBSO in 2020

Brexit is een feit. Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten. Op dit moment geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode verandert vrijwel niets voor bedrijven en burgers. De EU-regels en -wetten blijven geldig voor het VK. In de Staatscourant van 30 januari 2020 staan de fiscale gevolgen van de Brexit met ingang van 1 februari 2020. Hierin staat dat de regeling afdrachtvermindering S&O ook in 2020 van toepassing blijft op werkzaamheden die in het VK worden verricht.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.