WBSO aanvragen | Fiscale regeling R&D | RVO | Rijksdienst

Service menu right

WBSO: fiscale regeling voor research en development

05-03-2021

Heeft u een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wilt u uw kosten voor Research & Development (R&D) verlagen? Dan kunt u misschien WBSO aanvragen, de fiscale innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk.

Vliegende auto's, 3-D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, kinderwagens van 100% gebruikte kunststof, visnetten van zeewier, verpakkingen van biomassa; zomaar een paar (circulaire) voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden.

De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Afhandeltermijn WBSO-beschikkingen

Dit jaar kan het zijn dat u uw WBSO-beschikking later van ons ontvangt dan u gewend bent. Voorheen was de uiterste indiendatum 30 november 2020, deze is verschoven naar 20 december 2020. Het kan zijn dat u uw beschikking mogelijk later van ons ontvangt. De wettelijke afhandeltermijn staat hierbij voorop.
U hoeft zich geen zorgen te maken, op dit moment doen wij er alles aan om de aanvragen in behandeling te nemen.

Budget

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Het beschikbare budget voor de WBSO in 2021 bedraagt € 1.438 miljoen.
Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden

U kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden (S&O-werkzaamheden) van uzelf en/of uw medewerkers;
  • kosten en uitgaven die u maakt voor het uitvoeren van uw eigen S&O-project.

Lees meer over de Voorwaarden en de beoordelingscriteria.

Wat is de WBSO?

Wilt u snel weten of u via de WBSO uw R&D-kosten kunt verlagen? Bekijk dan deze korte voorlichtingsfilm over de WBSO.

Bereken uw voordeel

De berekening van het financiële voordeel van de WBSO hangt onder andere af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Lees meer over de voordeelpercentages en bedragen per rechtsvorm of bereken zelf uw voordeel met de WBSO regelhulp.

Uw voordeel berekenen

WBSO aanvragen

U kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dient u dus altijd vooraf in. Vraagt u voor het eerst WBSO aan? Kijk dan eerst via de WBSO regelhulp of u voor uw project WBSO kunt aanvragen en lees meer over het aanvraagproces. Raadpleeg de belangrijke data van een WBSO-jaar in de WBSO-kalender.

Om te kunnen inloggen in het aanvraagportaal heeft u eHerkenning eH2+ of hoger nodig. Met ingang van 1 januari 2021 adviseren wij niveau eH3. Vanaf 1 juli 2021 kunt u uitsluitend met eH3 inloggen. Vraag tijdig eHerkenning aan. Houd rekening met een leveringstermijn van ongeveer 2 weken.

RVO heeft in oktober 2020 een nieuw aanvraagportaal geopend voor de WBSO, naast het eLoket. U kunt uw WBSO-aanvraag voor 2021 al via dit nieuwe portaal indienen. Als intermediair of tussenpersoon heeft u, naast eH2+ of eH3, ook een ketenmachtiging nodig om in te loggen op het nieuwe aanvraagportaal. Naar verwachting kunt u medio september 2021 al uw WBSO-zaken regelen in het nieuwe aanvraagportaal. Totdat het zover is, kunt u ook terecht in eLoket. Via de knop 'Uw aanvraag direct regelen' gaat u naar het nieuwe aanvraagportaal en het eLoket.

Wijzigingen aanvraagproces in 2021

In 2021 wijzigt het vereiste betrouwbaarheidsniveau van eHerkenning dat u nodig heeft voor het indienen van de verschillende WBSO-formulieren. Bent u een intermediair of tussenpersoon? Dan heeft u ook een ketenmachtiging nodig om in te loggen op het nieuwe aanvraagportaal. Lees meer over het nieuwe aanvraagportaal, eHerkenning en ketenmachtiging en de veelgestelde vragen.

Na uw WBSO-aanvraag

Heeft u WBSO aangevraagd en een positieve beslissing ontvangen? Dan kunt u het WBSO-voordeel verrekenen in uw belastingaangifte. Daarnaast heeft u enkele verplichtingen, zoals het bijhouden van een S&O-administratie en het melden van de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en/of uitgaven. U leest hier meer over op de pagina Na uw WBSO-aanvraag.

WBSO in de praktijk

Na een dwarslaesie weer kunnen lopen. GTX medical werkt aan deze mooie droom en ontwikkelde met behulp van de WBSO en het Innovatiekrediet een implantaat voor in het ruggenmerg. Lees hoe GTX medical de WBSO benut voor het verbeteren van de mobiliteit van mensen met een dwarslaesie.

Via onze pagina 25 jaar WBSO vindt u nog veel meer innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt door deze innovatieregeling.

Publicaties en wetten en regels

Uitgebreide informatie over de WBSO in 2021 vindt u in de WBSO-handleiding (pdf). Bekijk alle publicaties die u informeren over de WBSO of raadpleeg de relevante wet- en regelgeving.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.