Service menu right

WBSO: fiscale regeling voor research en development

23-11-2020, 15:57

Heeft u een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wilt u uw kosten voor Research & Development (R&D) verlagen? Dan kunt u misschien WBSO aanvragen, de fiscale innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk.

Vliegende auto’s, 3-D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, kinderwagens van 100% gebruikte kunststof, visnetten van zeewier, verpakkingen van biomassa; zomaar een paar (circulaire) voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden.

De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Budget

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Voor 2020 bedraagt het budget € 1.281 miljoen. Het beschikbare budget voor de WBSO in 2021 bedraagt € 1.438 miljoen.
Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden

U kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden (S&O-werkzaamheden) van uzelf en/of uw medewerkers;
  • kosten en uitgaven die u maakt voor het uitvoeren van uw eigen S&O-project.

Lees meer over de Voorwaarden en de beoordelingscriteria.

Wat is de WBSO?

Wilt u snel weten of u via de WBSO uw R&D-kosten kunt verlagen? Bekijk dan deze korte voorlichtingsfilm over de WBSO.

Bereken uw voordeel

De berekening van het financiële voordeel van de WBSO hangt onder andere af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Lees meer over de voordeelpercentages en bedragen per rechtsvorm of bereken zelf uw voordeel met de WBSO regelhulp.

Uw voordeel berekenen

WBSO aanvragen

U kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dient u dus altijd vooraf in. Om te kunnen inloggen in het aanvraagportaal heeft u eHerkenning eH2+ of hoger nodig. Met ingang van 1 januari 2021 adviseren wij niveau eH3. Vanaf 1 juli 2021 kunt u uitsluitend met eH3 inloggen. Vraag tijdig eHerkenning aan. Houd rekening met een leveringstermijn van ongeveer 2 weken.

RVO opent een nieuw aanvraagportaal voor de WBSO. U kunt uw WBSO-aanvraag voor 2021 al via dit nieuwe portaal indienen. Als intermediair of tussenpersoon heeft u, naast eH2+ of eH3, ook een ketenmachtiging nodig om in te loggen op het nieuwe aanvraagportaal. Tot april 2021 kunt u ook nog gebruik maken van eLoket met eH2+ of eH3. Via de knop 'Uw aanvraag direct regelen' gaat u naar het nieuwe aanvraagportaal en het eLoket.

Vraagt u voor het eerst WBSO aan? Lees dan eerst meer over het aanvraagproces. Raadpleeg de belangrijke data van een WBSO-jaar in de WBSO-kalender.
 

Wijzigingen aanvraagproces in 2021

In 2021 wijzigt het vereiste betrouwbaarheidsniveau van eHerkenning dat u nodig heeft voor het indienen van de verschillende WBSO-formulieren. Bent u een intermediair of tussenpersoon? Dan heeft u ook een ketenmachtiging nodig om in te loggen op het nieuwe aanvraagportaal. Lees meer over het nieuwe aanvraagportaal, eHerkenning en ketenmachtiging en de veelgestelde vragen.

Na uw WBSO-aanvraag

Heeft u WBSO aangevraagd en een positieve beslissing ontvangen? Dan kunt u het WBSO-voordeel verrekenen in uw belastingaangifte. Daarnaast heeft u enkele verplichtingen, zoals het bijhouden van een S&O-administratie en het melden van de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en/of uitgaven. U leest hier meer over op de pagina Na uw WBSO-aanvraag.

WBSO in de praktijk

"Met de WBSO krijg je korting op de loonbelasting. Dat is een groot voordeel omdat de loonkosten voor ons een grote kostenpost zijn. We kunnen meer onderzoek doen en patiënten toegang geven tot betere behandelmethoden, daar doen we het tenslotte allemaal voor."

Aan het woord is Linda Kock, Head of Research bij LifeTec. Lees hoe dit bedrijf de WBSO benut voor het verbeteren van behandelmethoden voor patiënten.

Via onze pagina 25 jaar WBSO vindt u nog veel meer innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt door deze innovatieregeling.
Bekijk ook een animatiefilmpje over de WBSO.

Publicaties en wet- en regelgeving

Uitgebreide informatie over de WBSO in 2021 vindt u in de WBSO-handleiding (pdf). Bekijk alle publicaties die u informeren over de WBSO of raadpleeg de relevante wet- en regelgeving.

Brexit: nog geen gevolgen voor WBSO in 2020

In de Staatscourant van 30 januari 2020 staan de fiscale gevolgen van de Brexit met ingang van 1 februari 2020. Hierin staat dat de regeling afdrachtvermindering S&O ook in 2020 van toepassing blijft op werkzaamheden die in het VK worden verricht. Zodra de Brexit definitief is, kunt u geen S&O-uren meer schrijven voor werkzaamheden verricht in het Verenigd Koninkrijk. Meer informatie over de Brexit leest u op www.brexitloket.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.