Hoogspanningsverbinding 380 kV Vierverlaten - Ens
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) startte een verkenning naar de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen de hoogspanningsstations Vierverlaten en Ens. Netbeheerder TenneT TSO B.V. (TenneT) heeft het voornemen om deze hoogspanningsverbinding te realiseren. De aanleg is op grond van de Elektriciteitswet een project van nationaal belang en valt hierdoor onder de rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit betekent dat de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG) de besluitvorming coördineert. Samen met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bepaalt zij waar de hoogspanningsverbinding komt.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.tennet.eu.
Projectinformatie
Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden, waarin de RCR-procedure is opgenomen. Bij dit project is vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Omgevingswet. Het streven was om medio 2023 de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) te publiceren, in 2024 het voorkeurstracé vast te stellen en in 2027 het projectbesluit te publiceren. De aanleg van de nieuwe verbinding vindt hierna plaats.
Waarom is het project nodig?
De nieuwe verbinding is nodig om de energietransitie te faciliteren en toekomstige knelpunten in het elektriciteitsnet te voorkomen. De verwachting is dat deze vanaf 2025 optreden en na 2030 sterk in risico toenemen, als gevolg van meer duurzame opwek en meer vraag naar elektriciteit. De verbinding is ook nodig voor meer internationaal stroomtransport van en naar Duitsland en de rest van Europa. Bovendien zorgt het voor meer ruimte op onderliggende netten.
Naast de hoogspanningsverbinding Vierverlaten - Ens worden tussen de hoogspanningsstations Diemen - Lelystad - Ens en Geertruidenberg – Krimpen aan den IJssel/ Crayestein nieuwe verbindingen voorzien.
Hieronder kunt u de handout over dit project downloaden.
Projectfase
In onderstaande tijdlijn ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.
Stand van zaken
Van 9 juni 2023 tot en met 20 juli 2023 lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) voor het MER voor dit project ter inzage. Alle zienswijzen, reacties en adviezen, waaronder het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zijn meegenomen bij het vaststellen van de definitieve NRD. De vaststelling van de definitieve NRD is bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant op donderdag 8 februari 2024.
De Notitie Reikwijdte en Detailniveau en de Nota van Antwoord op de concept-NRD zijn samen in één document hieronder te raadplegen. De inspraakbundel van de concept-NRD vindt u onder het kopje Voorgeschiedenis > Concept-NRD.
Wat gebeurt hierna?
Na de vaststelling van de NRD wordt op basis van het MER en de onderzoeken naar techniek, kosten, toekomstvastheid en omgeving een voorkeursalternatief gekozen. Het voorkeursalternatief wordt vastgelegd in een (ontwerp)voorkeursbeslissing. De (ontwerp)voorkeursbeslissing wordt samen met het MER en andere onderzoeken ter inzage gelegd. Hierop kan iedereen reageren. De terinzagelegging en de bijbehorende informatieavonden worden te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op deze website.
Participatieplan
Hieronder vindt u het participatieplan en het participatieverslag van 12 mei 2023.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Van vrijdag 9 juni tot en met donderdag 20 juli 2023 heeft de concept-NRD ter inzage gelegen voor de milieueffectrapportage voor dit project. In die periode was het mogelijk om een zienswijze in te dienen.
Alle zienswijzen zijn door de betrokken overheden meegenomen bij het opstellen van de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Daarin is vastgelegd welke informatie in het MER moet worden opgenomen.
Concept-NRD - HSV 380 kV Vierverlaten - Ens
Notitie Kansrijke Alternatieven (NKA) - HSV 380 kV Vierverlaten - Ens
Samenvatting concept-NRD (Nederlands) - HSV 380 kV Vierverlaten - Ens
Samenvatting concept-NRD (Fries) - HSV 380 kV Vierverlaten - Ens
Inspraakbundel concept-NRD - HSV 380 kV Vierverlaten - Ens
In juni en juli 2023 werden inloopbijeenkomsten georganiseerd. Medewerkers van de ministeries van EZK en BZK en van TenneT waren aanwezig om uw vragen te beantwoorden. De posters die zijn gebruikt bij deze bijeenkomsten vindt u hieronder.
Van 18 november tot en met 29 december 2022 lag het voornemen en voorstel voor participatie van dit project ter inzage. In die periode was het mogelijk om te reageren op het Voornemen en het voorstel voor participatie. De reacties worden betrokken bij het opstellen van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). De reacties op het voorstel voor participatie worden gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.
Het Voornemen en voorstel voor participatie en de reacties hierop kunt u hieronder inzien.