Zakelijke kansen in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten (VS) zijn de grootste economie van de wereld. Het land staat in de top 5 van belangrijkste handelspartners voor Nederland. Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief in de Verenigde Staten. Waar liggen de kansen voor u?

De economie in de Verenigde Staten is divers. Vaak wordt de VS als één markt gezien, maar in de praktijk zijn het er 50. Elk met hun eigen regels, zakencultuur en kansrijke sectoren.

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De Verenigde Staten kennen vele kansrijke sectoren.

De adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Amerikaanse markt.

Energie & cleantech

Er zijn enorme ondergrondse schaliegas- en schalie-olievelden te vinden in de Verenigde Staten. De verwachting is dat het land in 2018 de grootste olie- en gasproducent ter wereld wordt. Hier liggen kansen voor Nederlandse toeleveranciers.

Tegelijkertijd bieden de uitgestrekte vlaktes en het klimaat in de verschillende staten ook volop mogelijkheden voor onder meer wind- en zonne-energie. Ook zijn er kansen voor Nederlandse technologie en expertise op het gebied van (warmte-koude-)energieopslag en duurzame energietoepassingen in de tuinbouw en bouwsector.

Heeft u plannen om actief te worden in de Amerikaanse energiesector? Dan kunnen wij u helpen. Neem contact op voor meer informatie over de marktkansen en het vinden van zakenpartners. Hierbij werken we samen met de posten in het buitenlandnetwerk.

Water

Verschillende Amerikaanse steden en staten hebben klimaatverandering hoog op de agenda staan. In deze gebieden liggen kansen voor het bevorderen van kennisuitwisseling, onderzoek en samenwerking. Voorbeelden hiervan zijn watermanagement en bescherming tegen overstromingen. De infrastructuur van de watervoorziening en afvalwatersystemen is in veel staten verouderd, inefficiënt en niet duurzaam.

Bent u actief in de watersector en heeft u innovatieve technologieën en diensten in huis? Dan kan RVO.nl u helpen om uw markt te verbreden. Neem contact op voor meer informatie over de marktkansen en het vinden van zakenpartners.

Agri&Food

De Verenigde Staten zijn de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld. Ook de veeteeltsector is de grootste ter wereld. Er is behoefte aan klimaatslimme landbouw. Nederland kan een rol spelen in 'agtech', een combinatie van landbouw met nieuwe technologieën. Voorbeelden hiervan zijn smart farming, software ontwikkeling, big data, sensor technologie en keteninnovatie.

RVO.nl kan u helpen bij het identificeren van kansen en het vinden van de juiste partners.

Gezondheid- & Zorgsector

De Verenigde Staten hebben op het gebied van gezondheidszorg, biotechnologie en farmaceutische industrie de grootste nationale markt ter wereld. Het land besteedt per persoon het meeste geld aan zorg ter wereld. Het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem kende de afgelopen jaren grote ontwikkelingen en hervormingen. Een voorbeeld hiervan is de Patient Protection and Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare.
 
Samen met het buitenlandnetwerk verbinden wij Nederlandse bedrijven, startups, ziekenhuizen en kennisinstellingen met hun counterpart in hotspots als Boston en Houston. Daarbij ligt de focus op samenwerking in klinisch onderzoek, gezond ouder worden, eHealth, medische apparatuur en technologie.

Innovatie en zakelijke kansen

De Verenigde Staten zijn het meest innovatieve land ter wereld. Het land neemt 40% van de wereldwijde R&D-uitgaven voor zijn rekening en kan zeer snel nieuwe technologieën ontwikkelen en toepassen. Met name in de steden aan de Oost- en Westkust zijn hoge concentraties van afgestudeerden, toonaangevende researchcentra en universiteiten.

De vestigingen van het IA-netwerk in Boston, San Francisco en Washington volgen de technologische ontwikkelingen in Verenigde Staten en signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Deze liggen er onder meer op het gebied van circulaire economie, digitale veiligheid, robotica, smart cities en smart & green mobility. RVO.nl heeft ook publicaties over innovatie in de Verenigde Staten.

Openbare aanbestedingen in de Verenigde Staten

De Amerikaanse markt voor overheidsopdrachten is enorm. Om betere toegang te krijgen tot deze markt onderhandelt de EU sinds 2013 met de VS over een Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Op dit moment liggen de onderhandelingen over TTIP stil.

In principe kunnen Nederlandse bedrijven zich inschrijven voor overheidsaanbestedingen. In de praktijk blijkt dat een Nederlands bedrijf weinig kans maakt zonder Amerikaanse partner. Deze heeft vaak beter inzicht in de werkwijze bij overheidsaanbestedingen.

Op de website Onvia vindt u (bijna) alle overheidsaanbestedingen van de Verenigde Staten. Voor deze website is een abonnement nodig, maar ondernemers kunnen een 'Free Demo' aanvragen.

Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in de Verenigde Staten? Laat het ons weten. Dan kunnen onze adviseurs u helpen.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Ook internationale organisaties zoals de Wereldbank, Inter-American Development Bank en de Verenigde Naties besteden jaarlijks miljarden euro's aan projecten via aanbestedingen. De hoofdkantoren van deze organisaties bevinden zich in de VS. Uit deze projecten komen zeer veel opdrachten. Hier liggen kansen voor u. Adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

Meer informatie

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren regelmatig rapporten over kansrijke sectoren in de Verenigde Staten. De marktrapporten vindt u op onze website.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden in de VS publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl.

Service menu right