Marketing België

Gepubliceerd op:
6 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
22 juli 2020

In België gebruikt men alle mediakanalen voor reclame, maar televisie is veruit het populairste medium. Kranten en tijdschriften zijn de tweede grote speler. België is de snelst groeiende radiomarkt in West-Europa.

Houd voor de Belgische doelgroepen rekening met het regionale verschil tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel en met cultuur- en taalverschillen. Kopieer Nederlandse reclame daarom niet één-op-één naar de Belgische markt.

Hoe bereikt u de Belgische consument? Wij helpen u op weg door hieronder alvast enkele tips te geven.

Persoonlijk advies nodig voor zakendoen in het buitenland? Neem dan contact op met één van onze regio-experts. Zij kunnen gratis onderzoek doen naar het land waarin u wilt ondernemen. Ook helpen zij bij het vinden van zakenpartners.

Internet

Online marketing zit in België nog steeds in de lift. Er worden steeds grotere budgetten uitgetrokken voor online marketing en er wordt meer ingezet op online advertising.

Het percentage van de bevolking dat nog nooit op internet heeft gesurft ligt in Wallonië hoger dan in de rest van het land (Vlaanderen en Brussel). Minder Waalse gezinnen hebben thuis internet, maar de laatste jaren zijn de verschillen tussen de drie gewesten wel veel kleiner geworden.

De best bezochte Belgische websites zijn Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Standaard en online marktplaats 2Dehands.be / 2eMeMain.be. Ook de apps van deze kranten zijn populair.

Televisie en radio

De Belgische publieke zenders zijn de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT), Radio-Télévision Belge de la Communauté française (RTBF) en de Belgischer Rundfunk (BRF).

Een, VTM en VIER zijn de populairste Vlaamse televisiezenders. In Franssprekend België kijkt men het meest naar Franse televisiezenders, zoals TF1, France 2 en France 3. Populaire Franstalige televisiezenders zijn RTL TVI en La Une. Het Centrum voor Informatie over de Media houdt actuele overzichten bij.

Radio blijft in België een populair platform om reclame op te maken. De Belgische radiomarkt wordt gedomineerd door de publieke omroepen: de Vlaamstalige VRT in het noorden en de Franstalige RTFB in het zuiden, samen met de Duitstalige BRF.

Kranten

België geeft kranten uit in het Nederlands, Frans en Duits. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van andere talen voor de internationale bevolking van Brussel. Meer dan de helft van de bevolking leest een krant, maar dit aantal neemt af. De belangrijkste dagbladen zijn de Nederlandstalige Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad en het Franstalige L’Avenir en regionale kranten van Sud Presse. Een overzicht van dagbladen vindt u op Worldpress.org.

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?