Help, een eco-regeling - wat nu?

Gepubliceerd op:
21 oktober 2021
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2021

Vanaf 2023 komt er een nieuwe regeling binnen het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB): de eco-regeling. Wat kunt u hiervan verwachten? En waarom is een nieuwe eco-regeling nodig? Met 7 vragen en antwoorden geven we u een eerste indruk. Ook geven we u een aantal praktische tips.

Waarom een eco-regeling?

Samen met u willen we de landbouw verduurzamen. In het nieuwe GLB hebben we daarom een eco-regeling ontwikkeld. U voert eco-activiteiten uit die misschien verder gaan dan u gewend bent. Alles om uw bedrijf en de landbouw toekomstbestendig te maken.

Wat zijn eco-activiteiten?

Als u deelneemt aan de eco-regeling, kiest u zelf welke eco-activiteiten u uitvoert. De activiteiten komen in verschillende vormen. Van het onderhouden van een graslandrand tot het telen in stroken. U kiest de activiteiten die passen bij uw bedrijf. Zo vult u de regeling naar eigen smaak in. Met alle activiteiten draagt u bij aan 5 doelen: bodem, biodiversiteit, klimaat, landschap en water.

Wat kunt u nu al doen?

We hebben al een voorlopige lijst met eco-activiteiten online staan. Neem de lijst door en kijk wat bij uw bedrijf past. Stel uzelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Zie ik activiteiten die al in mijn bouwplan staan? Of kan ik mijn bouwplan makkelijk aanpassen?
  • Hoeveel sloten heb ik? Kan ik daar natuurvriendelijke oevers en randen langs maken?
  • Kan ik iets met rustgewassen of eiwitgewassen?

Hoe hoog is de subsidie?

Voor elke eco-activiteit die u uitvoert, krijgt u punten. U scoort punten op de 5 doelen en die punten bepalen of u brons, zilver of goud scoort. Hoe hoger het aantal punten, hoe hoger uw subsidie. We gaan de regeling zo inrichten dat u op een gemakkelijke manier brons haalt. Maar we hopen natuurlijk dat u voor goud zult gaan.

Hoe gaan wij helpen?

Op dit moment werken we aan een simulatietool. Hiermee kunt u berekenen hoeveel subsidie u krijgt. En u ontdekt welke combinatie van activiteiten voor u het beste werkt en het meeste geld oplevert.

Wat kunt u nog meer doen?

We hebben al meer informatie over de eco-regeling en het nieuwe GLB. Een paar voorbeelden:

  • Luister naar podcast 4 van het nieuwe GLB. Daarin vertelt landbouwer Leendert Jan Onnes wat hij van de eco-activiteiten vindt.
  • Lees het verhaal over akkerbouwer Werner Schulte. Hij deed mee aan een pilot waarin hij verduurzamende maatregelen testte.
  • Neem de lijst met voorlopige veranderingen alvast door. Naast de nieuwe eco-regeling gaan de bestaande GLB-regelingen veranderen.

Hoe nu verder?

We hebben verschillende keukentafelgesprekken gehouden met agrariërs. We bespraken het nieuwe GLB: wat werkt nu echt in de praktijk? De uitkomsten van de keukentafelgesprekken nemen we mee in de ontwikkeling van het beleid.

We hopen dat de simulatietool binnenkort klaar is. Zo kunt u alvast kijken hoe de eco-regeling op uw bedrijf past. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws.

Vragen over de eco-regeling?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?