Klein of middelgroot bedrijf
Wilt u verduurzamen? Bekijk onze mogelijkheden, suggesties en regels op het gebied van klimaat en energie voor u als klein of middelgroot bedrijf, start-up of zelfstandige zonder personeel (zzp). We zetten de belangrijkste voor u op een rij.
Verduurzaam uw gebouw, vervoer of materieel
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Subsidie voor bedrijven, overheden, verenigingen, particuliere woningeigenaren die hun woning verhuren, en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler.
Aanvragen tot en met 31 december 2030. Voor bedrijven is er tot en met 31 december 2027 ook subsidie voor kleinschalige windturbines.
Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
Subsidie voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe volledig elektrische bedrijfsauto kopen of financial leasen.
Aanvragen vanaf 23 april 2024 tot en met 31 december 2024.
Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)
Subsidie voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto kopen of financial-leasen.
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)
Subsidies voor de aanschaf van of ombouw naar schonere bouwmachines en bouwlogistiek met minder uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof.
Subsidieregelingen laadinfrastructuur: SPRILA en SPULA
Subsidie om laadinfrastructuur aan te leggen, op eigen terrein of de openbare ruimte. Ook is er geld voor advies over laadinfrastructuur.
Belastingvoordeel op investeringen en onderzoek
MIA en Vamil voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
WBSO: fiscale regeling voor research en development
Fiscale innovatieregeling voor bedrijven (incl. starters en zelfstandigen) die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoeren en hun kosten voor Research & Development (R&D) willen verlagen.
De aanvraagtermijnen verschillen voor zzp'ers en ondernemingen met personeel.
Innoveer uw product, proces of dienst
MIT: Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren
Subsidies en vouchers voor de ontwikkeling en vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Of het stellen van een vraag hierover aan een kennisinstelling.
Subsidies voor het ontwikkelen, testen of demonstreren van een innovatie
Subsidies voor het ontwikkelen, testen of demonstreren van een energie- of klimaatinnovatie binnen uw bedrijf of binnen een samenwerkingsverband.
Subsidies voor circulair ondernemen
Subsidies, leningen, belastingvoordeel en garanties voor circulaire ondernemers.
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Subsidie voor ondernemers in de industrie die minder CO2 willen uitstoten. Het gaat om maatregelen waarvan is bewezen dat ze werken, maar met hoge investeringskosten en waarvan de tijd om het terug te verdienen langer is dan 5 jaar.
Aanvragen vanaf 22 april 2024 tot en met 31 januari 2025.
Geld lenen voor uw duurzame investering
Regeling Groenprojecten
Lening voor ondernemers tegen een lage rente. Met een groenverklaring financiert u uw duurzame project via het groenfonds van uw bank of beleggingsorganisatie.
U kunt doorlopend aanvragen.
Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
Borgstelling voor mkb inclusief starters, om een lening te verkrijgen voor investeringen. Ook voor investeerders die het mkb willen ondersteunen.
Aanvragen tot 1 juli 2027. Bedrijven vragen niet zelf aan. Dit gaat via financiers.
Vroegefasefinanciering (VFF)
Krediet voor startende en innovatieve ondernemers om onderzoek te doen naar de commerciële mogelijkheden van een idee of concept.
Bekijk welke regels voor u gelden
Energiebesparingsplicht
Als u een energiebesparingsplicht heeft, moet u hier elke 4 jaar over rapporteren via de Informatieplicht en/of Onderzoeksplicht energiebesparing. Voor sommige bedrijven geldt ook een rapportageplicht volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED-auditplicht).
Zakelijk verkeer doorgeven
Heeft uw organisatie 100 of meer werknemers? Dan bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers.
Meer regels voor energiebesparing
Bedrijven en maatschappelijke instellingen moeten voor hun activiteiten en gebouwen energie besparen en de uitstoot van CO2 verminderen. Bekijk met de Wetchecker energiebesparing welke wettelijke verplichtingen voor u gelden.
Bekijk de subsidiewijzer voor alle subsidies voor kleine en middelgrote bedrijven over klimaat en energie.