Klein of middelgroot bedrijf

Gepubliceerd op:
31 mei 2024

Wilt u verduurzamen? Bekijk onze mogelijkheden en suggesties op het gebied van klimaat en energie voor u als klein of middelgroot bedrijf, start-up of zelfstandige zonder personeel (zzp). We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

Verduurzaam uw gebouw, vervoer of materieel

Open voor aanvragen

Subsidie voor bedrijven, overheden, verenigingen, particuliere woningeigenaren die hun woning verhuren, en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler en of een aansluiting op het warmtenet. Voor bedrijven is er tot en met 31 december 2024 ook subsidie voor kleinschalige windturbines.  

Open voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe volledig elektrische bedrijfsauto kopen of financial leasen.

Aanvragen vanaf 23 april 2024 tot en met 31 december 2024.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto kopen of financial-leasen.

Subsidies voor de aanschaf van of ombouw naar schonere bouwmachines en bouwlogistiek met minder uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof.

Belastingvoordeel op investeringen en onderzoek

Open voor aanvragen

Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.

Indientermijn verschilt per kostensoort.

Open voor aanvragen

Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Indientermijn verschilt per kostensoort.

Open voor aanvragen

Fiscale innovatieregeling voor bedrijven (incl. starters en zelfstandigen) die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoeren en hun kosten voor Research & Development (R&D) willen verlagen.

De aanvraagtermijnen verschillen voor zzp'ers en ondernemingen met personeel.

Innoveer uw product, proces of dienst

Subsidies en vouchers voor de ontwikkeling en vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Of het stellen van een vraag hierover aan een kennisinstelling.

Subsidies voor het ontwikkelen, testen of demonstreren van een energie- of klimaatinnovatie binnen uw bedrijf of binnen een samenwerkingsverband.

Open voor aanvragen

Subsidie voor mkb-ondernemers die samen met andere ondernemers en een procesbegeleider een product- of materiaalketen willen sluiten. Dit is stap één in de hulp op maat van het Versnellingshuis. 

Aanvragen vanaf 4 april 2024 tot en met 4 september 2024.

Open voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers in de industrie die minder CO2 willen uitstoten. Het gaat om maatregelen waarvan is bewezen dat ze werken, maar met hoge investeringskosten en waarvan de tijd om het terug te verdienen langer is dan 5 jaar. 

Aanvragen vanaf 22 april 2024 tot en met 31 januari 2025.

Geld lenen voor uw duurzame investering

Open voor aanvragen

Lening voor ondernemers tegen een lage rente. Met een groenverklaring financiert u uw duurzame project via het groenfonds van uw bank of beleggingsorganisatie.

U kunt doorlopend aanvragen.

Open voor aanvragen

Borgstelling voor mkb inclusief starters, om een lening te verkrijgen voor investeringen. Ook voor investeerders die het mkb willen ondersteunen.

Aanvragen tot 1 juli 2027. Bedrijven kunnen niet zelf aanvragen. Dit loopt via financiers.

Open voor aanvragen

Krediet voor startende en innovatieve ondernemers om onderzoek te doen naar de commerciële mogelijkheden van een idee of concept.

Aanvragen vanaf 1 januari 2024 tot en met 1 december 2024.

Bent u tevreden over deze pagina?