Agroforestry GLB 2023
Agroforestry is een teeltmethode waarmee u bomen en struiken combineert met akkerbouw, veeteelt en/of groenteteelt op hetzelfde perceel. Vanaf 2023 mogen er 100 bomen per hectare staan op bouw- en grasland. En landschapselementen tellen mee voor de basispremie.
Voedselbossen en hoogstamboomgaarden zijn vormen van agroforestry met een eigen gewascode. Voor de overige vormen gebruikt u de bestaande gewascodes uit de Tabel Gewassen en GLB 2023.
Voorwaarden
- U houdt zich aan de voorwaarden voor de basispremie.
Wat is Agroforestry?
Agroforestry is een landbouwmethode waarbij bomen en struiken bewust gecombineerd worden met veehouderij, akkerbouw en/of groenteteelt op hetzelfde perceel. U kunt agroforestry op een of meer percelen toepassen. Agroforestry kan in verschillende sectoren voorkomen.
Bomen en struiken in combinatie met akkerbouw en/of groenteteelt
Een teeltmethode met productieve of niet-productieve bomen en/of struiken in combinatie met akkerbouw en/of groenteteelt. De bomen en struiken kunt u in rijen of verspreid over het perceel aanleggen. Daarbij kunt u kiezen uit een of meerdere productielagen. Voorbeelden zijn rijen noten- en fruitbomen, afgewisseld met rijen granen of groente en strokenteelt. Een rij bomen en struiken staat hierbij in combinatie met 4 andere gewassen.
Bomen en struiken in combinatie met veeteelt
Voorbeelden van deze teeltmethode zijn beplante kippenuitlopen, geiten tussen hoogstamboomgaarden of runderen tussen voederbomen en -struiken. U kunt hier productieve en niet-productieve bomen en struiken laten groeien. De bomen en struiken kunt u aanplanten in rijen of verspreid over het perceel. Hoogstamboomgaarden (gewascode 2628) vallen ook in deze categorie.
Voedselbos
Een voedselbos is een landbouwmethode met minimaal 3 verticale vegetatielagen. Bijvoorbeeld lagere bomen, struiken en ondergrondse gewassen. De vegetatielagen mogen nog in ontwikkeling zijn. De bomen en struiken leveren nu of over niet al te lange tijd eetbare producten. Dit zijn bijvoorbeeld vruchten, zaden, bladeren en stengels. Bij een controle moet u dit laten zien. Dit mag met een lijst waarin de aangeplante soorten staan. Ook noemt u in de lijst wanneer en wat voor voedsel het voedselbos oplevert.
Op het perceel mag een kruinlaag van hogere bomen staan. Deze kruinlaag mag een steunende functie hebben. Bijvoorbeeld andere planten uit de wind houden of schaduw geven. Voor een voedselbos gebruikt u geen dierlijke mest of kunstmest. U heeft dus geen stikstofgebruiksruimte dierlijke mest voor het oppervlakte van het voedselbos. Ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is niet toegestaan in een voedselbos.
Een voedselbos was in de periode 2015 - 2022 aangemerkt als landbouwgrond.
De gewascode voor voedselbos is 1940.
Agroforestry en eco-activiteiten
Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u eco-punten krijgen voor bijvoorbeeld deze eco-activiteiten:
- Strokenteelt
- Grasland met kruiden
- Houtig element
Meer informatie vindt u op Eco-activiteiten 2023.
Agroforestry en mest
Landschapselementen tellen niet mee voor uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest. Dit is de hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest die u maximaal mag gebruiken op uw landbouwoppervlakte. In alle andere gevallen blijft uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest hetzelfde. Meer informatie vindt u op Hoeveel dierlijke mest landbouwgrond.
Percelen registreren
Percelen met agroforestry registreert u op verschillende manieren. Dat ligt aan het aantal bomen per hectare. En aan hoe ze op uw perceel staan. Hoe u uw percelen registreert, vindt u op Alles over percelen registreren.
Minder dan 100 bomen per hectare
Heeft u minder dan 100 bomen staan op 1 hectare? In een aantal gevallen kunt u het perceel als gras- of bouwland registreren. Bekijk het stroomschema voor de mogelijkheden.
Meer dan 100 bomen per hectare
Heeft u meer dan 100 productieve bomen staan op 1 hectare? Dan registreert u dit perceel met de gewascode van de bomen. Staan ze in een rij? Dan tekent u ze in als strook.
Zijn de bomen niet-productief? Dan kunt u ze intekenen als landschapselement. Dit geldt ook voor voederbomen. Voor landschapselementen geldt een maximum van 1,5 hectare per element voor het ontvangen van de basispremie. Meer informatie vindt u op Landschapselementen.
Voorbeelden van agroforestry
Een perceel heeft 225 fruit- en notenbomen per hectare met niet-productieve struiken tussen de bomen. Tussen de rijen staan akkerbouwgewassen zoals spelt en tarwe.
De rijen bomen tekent u in als stroken. U gebruikt de gewascode van de boomsoort die het meeste opbrengt. De niet-productieve struiken mag u opgeven met de gewascode voor fruit- of notenbomen. Dat kan omdat ze in dezelfde rij staan tussen de bomen.
Alles telt mee als landbouwgrond voor de basispremie en als oppervlakte voor de stikstofgebruiksruimte dierlijke mest.
Op uw perceel staan 350 hazelaars per hectare in rijen. Tussen de rijen hazelaars staan aardappels. De grond onder de hazelaars is niet begroeid en ligt dus braak. De rijen hazelaars zijn daardoor een strook. U tekent ze apart in, naast de aardappels. Er is geen gewascode voor hazelaars. U gebruikt bij hazelaars de gewascode voor notenbomen. Het teeltdoel is namelijk noten.
Het gedeelte met aardappels geeft u op met de code per gewas.
Alles telt mee als landbouwgrond voor de basispremie en oppervlakte voor de stikstofgebruiksruimte dierlijke mest.
Op uw perceel grasland grazen runderen. Er staan 75 populieren per hectare in rijen. De bomen hebben een tussenruimte van 12 meter. De bomen zijn niet-productief want ze leveren geen voedsel voor mensen op.
We zien de populieren als losstaande bomen omdat er vee tussen kan grazen. De boomkruinen raken elkaar niet.
Er staan minder dan 100 bomen per hectare. U kunt het perceel registreren als grasland. U geeft de bomen op als Landschapselement geïsoleerde boom. Alles telt mee als landbouwgrond voor de basispremie. Uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest blijft hetzelfde.
Op uw perceel grasland grazen runderen. Er staan 150 fruitbomen per hectare in rijen op het perceel grasland. De stroken met bomen zijn afgerasterd en tussen de bomen heeft u kruiden gezaaid.
Het vee kan niet bij de ruimte tussen de bomen komen. De rijen bomen met kruiden gelden daarom als stroken. Deze stroken tekent u apart in als fruitbomen. De stroken ertussen blijven grasland.
De oppervlakte met de stroken fruitbomen telt mee voor de stikstofgebruiksruimte dierlijke mest. En als bouwland voor de derogatie (dit verandert dus de 80-20 verhouding).
U heeft een aantal elzensingels met grasland waarop runderen grazen. De runderen eten van de elzen zonder de stam aan te vreten. De elzen beschermen de runderen tegen zon en wind.
De elzensingels worden in het GLB beschouwd als niet-productief. De oppervlakte van de singels is kleiner dan 1,5 hectare U tekent ze in als landschapselement. Ze tellen mee voor de basispremie. De oppervlakte van de elzensingels telt niet mee voor stikstofgebruiksruimte dierlijke mest.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur