Podcasts het GLB vanaf 2023
We schrijven over het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), maar we vertellen er ook graag over. Handig in een podcast. Podcasts zijn ideaal om tussen of tijdens het werk te luisteren. Voor het GLB vanaf 2023 brengen we een serie van podcasts uit.
De podcasts
Luister naar de podcast Veranderingen
Dat het nieuwe GLB echt anders wordt dan het GLB van nu is duidelijk. Maar wat betekent deze overgang voor u als agrariër? En hoe ziet deze overgang eruit? Hierover vertelt Ad Tabak in deze podcast. Ad was programmamanager bij het ministerie van LNV.
Luister naar de podcast Eco-activiteiten (deel 1)
Luister naar de podcast Eco-activiteiten (deel 2)
In deze podcast staan de eco-activiteiten voor biodiversiteit, landschap, bodem, water en klimaat centraal. Hierover praten we met Frank de Wit, melkveehouder en deelnemer van de GLB-pilot Vergroening waterrijke veenweidegebieden. En Theo Hogendoorn, Flevolands Agrarisch Collectief coördinator van de GLB-pilot De Akkerbelt.
In deel 1 praten we over de eco-activiteiten en de koppeling van punten hieraan. In deel 2 gaan we dieper in op de uitvoerbaarheid van de maatregelen. En hoe het puntensysteem werkt in de praktijk.
Meer informatie over de eco-activiteiten leest u op Het nieuwe GLB: de eco-regeling.
Luister naar de podcast Puntensysteem
Is het puntensysteem het ei van Columbus? Aard Mulders vertelt hoe u door het kiezen van eco-activiteiten punten verdient. U kiest zelf welke activiteiten passen bij uw bedrijf. Aard is beleidsadviseur bij het ministerie van LNV. Bent u na het luisteren benieuwd naar de voorlopige lijst van de eco-activiteiten? Kijk op Eco-regeling met eco-activiteiten.
Luister naar de podcast Jonge boeren (1)
Deze podcast is speciaal voor jonge boeren. We gaan in gesprek met jonge landbouwer Leendert Jan Onnes. Welke kansen ziet Leendert Jan in het nieuwe GLB? Wat vindt hij van de voorlopige eco-activiteiten? En welke voordelen ziet hij in kennisdeling met andere landbouwers? U hoort het in podcast 4.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jonge landbouwers? Lees meer op Het nieuwe GLB: jonge landbouwers.
Luister naar de podcast Jonge boeren (2)
Gaat het nieuwe GLB jonge boeren helpen? Hierover vertelt Willem Voncken van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. Hoe kan het nieuwe GLB duurzaam boeren en kennisdeling stimuleren bij jonge agrariërs? En wat kan nieuw GLB betekenen bij een bedrijfsovername? Dit hoor je in de laatste podcast van deze serie.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jonge landbouwers? Lees meer op Het nieuwe GLB: jonge landbouwers.
Luister naar de podcast Stapelen van regelingen
Hoe hangen de basispremie, de eco-regeling en het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) samen in het nieuwe GLB? Hoe kun je deze regelingen stapelen? En wat is dat stapelen precies? Jetze Genee, projectleider ANLb bij de Provincie Friesland, beantwoordt deze en andere vragen met praktische voorbeelden. En hij geeft tips om u op weg te helpen.
Lees meer over de Samenhang tussen eco-regeling, conditionaliteiten en ANLb.
Luister naar de podcast Circulair schakelen
Het gebiedsproces: wie zit er aan tafel en welke doelen staan centraal? En hoe kom je tot een aanpak waarin het borgen en handhaven van maatregelen niet wordt vergeten?
Paul van Zoggel is projectleider van de pilot Circulair datagedreven schakelen, Hoogezand gronden De Kempen. Oftewel: de learning community circulair schakelen. Hij geeft in deze podcast tips voor wie samen met anderen een gebiedsaanpak wil ontwikkelen.
Luister naar de podcast De grootste veranderingen
Wat zijn de grootste veranderingen in het GLB 2023? Nadieh Meijer, adviseur grondgebonden bij RVO en GLB-ambassadeur, gaat hierop in. Ook beantwoordt Nadieh vragen die ze tijdens bijeenkomsten krijgt. Aan welke conditionaliteiten moet ik dit jaar voldoen? Hoe bepaal ik of ik mee kan doen aan de eco-regeling? Luister naar Nadiehs antwoord op deze en meer vragen.
Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid gaat toekomstbestendig boeren sterker belonen.
In dit proces zijn boeren dé onmisbare schakel.
Daarom willen we met het nieuwe GLB boeren de kans bieden om hun bedrijven te verduurzamen.
Dat zou er ongeveer zo kunnen uitzien:
Het nieuwe GLB stimuleert verduurzaming op vier manieren.
Duurzame prestaties binnen de ecoregelingen worden via een puntensysteem beloond.
Dit puntensysteem draagt bij aan vijf doelen.
Agrariërs maken eerst aanspraak op de basispremie voor duurzame landbouw als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Daarna kiezen zij zelf ecoregelingen die passen bij hun bedrijf.
Elke prestatie levert punten op en meer punten betekent meestal meer subsidie.
Eén maatregel kan bijdragen aan meer doelen.
Iedere regio kent eigen uitdagingen.
Waar je op kan scoren is daarom regionaal maatwerk.
Zo bepalen boeren op basis van eigen interesses hoe zij verduurzamen en houden ze tegelijkertijd grip op de ontwikkeling van hun bedrijf en portemonnee.
Bij dit systeem zouden bij eenzelfde eco-regeling ook marktpartijen kunnen aansluiten.
Zo kan de beloning voor de boer worden gestapeld en kan er een verdienmodel ontstaan.
De ideeën zijn er maar het gaat natuurlijk om de praktijk.
Deze onderzoeken we samen met boeren in de pilots.
Wil je meedenken?
Of heb je suggesties?
Laat het weten!