Kennisplein kritieke grondstoffen

Laatst gecontroleerd op:
24 juni 2025
Gepubliceerd op:
31 januari 2025

Is uw bedrijf afhankelijk van kritieke grondstoffen? Levert u deze grondstoffen of wilt u dat in de toekomst doen? Op dit Kennisplein leest u hoe u minder afhankelijk kunt worden. Ook vindt u hier advies en informatie over subsidies en financiering voor projecten die de levering van kritieke grondstoffen veiligstellen.

Toezichthouder grondstof recycling

Slim omgaan met kritieke grondstoffen

Kritieke grondstoffen zijn onmisbaar, maar de beschikbaarheid ervan is niet vanzelfsprekend. Veel materialen zijn moeilijk te winnen of worden nauwelijks hergebruikt. Bewust gebruik, innovatie en recycling zijn essentieel om tekorten te voorkomen. Zo versterken we een circulaire economie: eerlijk, gezond, met minder schade aan mens en natuur, en meer grip op grondstofzekerheid.

Wat kunt u doen als ondernemer?

Duurzaam ondernemen

Europa’s onmisbare grondstoffen in beeld

Wist u dat de Europese Commissie 34 kritieke en 17 strategische grondstoffen heeft benoemd? Deze zijn onmisbaar voor sectoren als energie, gezondheidszorg en technologie. De EU werkt daarom aan betere aanvoer en meer recycling. Ontdek op de website van de Europese Raad welke grondstoffen dit zijn en waarom ze belangrijk zijn.

Welke financiering kunt u krijgen?

Subsidies en regelingen zijn er voor ondernemers en projecten die zich richten op het zekerstellen van kritieke grondstoffen in Nederland door:

  • Circulaire innovaties
  • Hergebruik van materialen
  • Toepassingen van alternatieve grondstoffen
  • Demonstratieprojecten
  • Onderzoeken en studies
  • Internationale samenwerking

Welke wet- en regelgeving is er?

Informatie en advies

Het Nederlands Materialen Observatorium (NMO) van TNO biedt informatie en advies over de aanvoer van kritieke grondstoffen. Zo helpt het bedrijven en beleidsmakers om leveringsrisico’s te beperken en ketens minder kwetsbaar te maken. Het NMO werkt hierbij samen met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, nationaal en internationaal.

 Bekijk meer op nmo.nl

In de praktijk

In het Europese CLOSER-project werken 32 partijen samen aan het hergebruik van elektronisch afval voor circulaire halfgeleiders, een onmisbare toepassing voor de chipindustrie. Het project richt zich op het herwinnen van kritieke grondstoffen, zoals silicium, uit elektronisch afval, om de afhankelijkheid van externe leveringen te verminderen.

Hergebruik van elektronisch afval

Programmamanager Luca Polidori

"We zetten voor het eerst een waardeketen op van elektronisch afval naar circulaire halfgeleiders gemaakt in Europa. Die keten is lang en ingewikkeld, maar met dit project willen we laten zien dat het mogelijk is."

Lees meer in het praktijkverhaal.

Stel uw vraag over kritieke grondstoffen

Onze adviseurs helpen u graag verder. Stuur uw vraag via het contactformulier. Wij antwoorden dan zo snel mogelijk.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?