Kennisplein kritieke grondstoffen
Is uw bedrijf afhankelijk van kritieke grondstoffen? Levert u deze grondstoffen of wilt u dat in de toekomst doen? Op dit Kennisplein leest u hoe u minder afhankelijk kunt worden. Ook vindt u hier advies en informatie over subsidies en financiering voor projecten die de levering van kritieke grondstoffen veiligstellen.
Slim omgaan met kritieke grondstoffen
Kritieke grondstoffen zijn onmisbaar, maar de beschikbaarheid ervan is niet vanzelfsprekend. Veel materialen zijn moeilijk te winnen of worden nauwelijks hergebruikt. Bewust gebruik, innovatie en recycling zijn essentieel om tekorten te voorkomen. Zo versterken we een circulaire economie: eerlijk, gezond, met minder schade aan mens en natuur, en meer grip op grondstofzekerheid.
Wat kunt u doen als ondernemer?
Gebruik kritieke grondstoffen opnieuw via circulaire processen of gebruik waar mogelijk vervangende materialen. Innovaties maken hergebruik en substitutie steeds efficiënter. Ontdek waar we u bij helpen op de pagina Aan de slag in de circulaire economie.
Spreid risico’s via ketensamenwerkingen voor aanvoer, verwerking en hergebruik van materialen. Lees meer op de pagina Kritieke grondstoffen: ontdek uw internationale kansen en Weerbaar ondernemen: maak uzelf niet te afhankelijk.
De Grondstoffenscanner geeft inzicht in welke (kritieke) materialen u gebruikt en waar kansen liggen voor een verantwoorde, efficiëntere en circulaire inzet ervan.
Koop strategisch kritieke grondstoffen in en zorg voor voldoende voorraad.

Europa’s onmisbare grondstoffen in beeld
Wist u dat de Europese Commissie 34 kritieke en 17 strategische grondstoffen heeft benoemd? Deze zijn onmisbaar voor sectoren als energie, gezondheidszorg en technologie. De EU werkt daarom aan betere aanvoer en meer recycling. Ontdek op de website van de Europese Raad welke grondstoffen dit zijn en waarom ze belangrijk zijn.
Welke financiering kunt u krijgen?
Subsidies en regelingen zijn er voor ondernemers en projecten die zich richten op het zekerstellen van kritieke grondstoffen in Nederland door:
- Circulaire innovaties
- Hergebruik van materialen
- Toepassingen van alternatieve grondstoffen
- Demonstratieprojecten
- Onderzoeken en studies
- Internationale samenwerking
- Circulair implementeren en opschalen (CIO). Subsidies voor het opschalen van circulaire innovaties en hergebruik van grondstoffen.
- Subsidie circulaire ketenprojecten (CKP). Stimuleert kennisontwikkeling en innovatie in de circulaire economie.
- Demonstratie Energie- en klimaatinnovatie (DEI). Subsidies voor demonstratieprojecten rond duurzame en circulaire innovaties.
- Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO). Bevordert onderzoek naar energie- en klimaatoplossingen.
- Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE). Subsidie voor klimaatneutrale investeringen in de maakindustrie, waaronder duurzaam grondstofgebruik.
- Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT). Subsidies voor mkb-innovaties, met aandacht voor circulaire en duurzame toepassingen.
- Subsidieregeling Circulaire Batterijen (SCB). Specifiek voor projecten rond hergebruik en recycling van batterijen, met kritieke grondstoffen.
- Topsector Energie Industrie studies (TSE Industrie studies). Stimuleert de transitie naar een duurzame industrie met efficiënter grondstofgebruik.
- Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI). Ondersteunt innovatieve ideeën in energie en klimaat, inclusief duurzame grondstoffen.
- Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA VAMIL). Fiscale voordelen voor investeringen in milieuvriendelijke en circulaire technieken.
Welke wet- en regelgeving is er?
- Critical Raw Materials Act (CRMA) en de Net Zero Industry Act (NZIA)
De Europese CRMA stimuleert de veilige, toekomstbestendige en minder afhankelijke winning, verwerking en recycling van kritieke grondstoffen in de EU. De NZIA bevordert de Europese productie van schone technologieën, zoals windmolens, batterijen en zonnepanelen. - Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN)
Deze normcommissie maakt afspraken en richtlijnen voor het verantwoord gebruik, hergebruik en de traceerbaarheid van kritieke grondstoffen in Europa.
Informatie en advies
Het Nederlands Materialen Observatorium (NMO) van TNO biedt informatie en advies over de aanvoer van kritieke grondstoffen. Zo helpt het bedrijven en beleidsmakers om leveringsrisico’s te beperken en ketens minder kwetsbaar te maken. Het NMO werkt hierbij samen met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, nationaal en internationaal.
In de praktijk
In het Europese CLOSER-project werken 32 partijen samen aan het hergebruik van elektronisch afval voor circulaire halfgeleiders, een onmisbare toepassing voor de chipindustrie. Het project richt zich op het herwinnen van kritieke grondstoffen, zoals silicium, uit elektronisch afval, om de afhankelijkheid van externe leveringen te verminderen.

Programmamanager Luca Polidori
"We zetten voor het eerst een waardeketen op van elektronisch afval naar circulaire halfgeleiders gemaakt in Europa. Die keten is lang en ingewikkeld, maar met dit project willen we laten zien dat het mogelijk is."
Stel uw vraag over kritieke grondstoffen
Onze adviseurs helpen u graag verder. Stuur uw vraag via het contactformulier. Wij antwoorden dan zo snel mogelijk.
- Ministerie van Economische Zaken