Als akkerbouwer en vollegrondteler toekomstbestendig
Bent u akkerbouwer of vollegrondteler? U heeft regelmatig met ons te maken. Op deze pagina vindt u informatie over subsidies en regelingen die relevant zijn voor u. Ook kunnen wij u op verschillende manieren helpen uw bedrijf toekomstbestendig te maken.
Vanaf 2025 AGL voor alle landbouwers
Op 1 januari 2025 breidt de doelgroep van de Aanvullende gegevens landbouwer (AGL) uit. Dat betekent dat vanaf dat moment ook alle akkerbouwers de AGL moeten versturen.
Wat betekent dit voor u?
Vanaf volgend jaar geeft u extra gegevens aan ons door. Bijvoorbeeld over uw eindvoorraad mest en de aan- en afvoer van kunstmest en overige mest. En misschien over uw dieren.
Doorgeven doet u in januari. In januari 2025 stuurt u dus gegevens op over 2024. Kijk voor meer informatie op Aanvullende gegevens landbouwer.
Regelingen om uw bedrijf toekomstbestendig te maken
Eco-regeling
Wilt u eco-activiteiten doen die de biodiversiteit en de bodem-, lucht- en waterkwaliteit verbeteren? Hiervoor kunt u de eco-regeling aanvragen. Deze betaling krijgt u bovenop de basispremie. U vraagt de eco-regeling aan in de Gecombineerde opgave. Deze subsidie komt uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Doe mee in ANLb-collectief
U kunt deelnemen aan een agrarisch collectief en subsidie krijgen voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Werk samen om het agrarische landschap te beheren, de biodiversiteit te herstellen, en water- en klimaatdoelen te behalen.
Akkers omzetten naar natuur
Daalt de waarde van uw landbouwgrond door omzet naar natuur? Hier kunt u compensatie voor krijgen. Daarbij krijgt u ook subsidie voor bijvoorbeeld de aanleg van landschapselementen, zoals een houtwal of poel. Deze regeling is op dit moment gesloten.
Veranderingen voor akkerbouwers in 2025
Als akkerbouwer gebruikt u onze regelingen. Het kan zijn dat er voor u iets verandert in 2025. Bekijk alle veranderingen op Wat verandert er in 2025 voor u als agrarisch ondernemer.
Jaarkalender 2025
Er zijn een aantal datums om als akkerbouwer rekening mee te houden. Deze datums hebben wij voor u op een rij gezet. Zo weet u wanneer u welke melding of registratie moet doen.
Ook deze regelingen helpen u verder
GLB 2024 aanvragen
Heeft u zich aangemeld voor subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)? Dan kunt u deze uiterlijk 2 december 2024 aanvragen. Deze aanvraag doet u in de Gecombineerde opgave. Kijk hiervoor op GLB-subsidies 2024 aanvragen.
Wilt u weten welke onderdelen van het GLB er in 2025 veranderen? Kijk dan op Veranderingen GLB 2025.
Biologisch ondernemen
Om uw bedrijf toekomstbestendig te maken, kunt u kiezen voor biologische landbouw. Wij bieden verschillende subsidies en regelingen om hierbij te helpen. Ook helpen wij u graag op weg met kennis of de juiste contactpersonen over dit onderwerp. Lees verder op Biologisch ondernemen.
Wilt u leren over duurzame landbouw? Bijvoorbeeld over minder stikstofuitstoot? Met een kennisvoucher van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) kunt u subsidie krijgen voor een cursus, advies, bedrijfsplan of opleiding over omschakeling naar duurzame landbouw.
Investeer in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken die u nodig heeft voor bijvoorbeeld precisielandbouw. Uw belastingvoordeel kan aardig oplopen:
- MIA: tot 45% investeringsaftrek
- VAMIL: 75% afschrijving investeringskosten
In de milieu- en energielijst vindt u welke bedrijfsmiddelen u dit jaar fiscaal kunt aftrekken. In de Infographic Landbouw kunt u zoeken op thema.
Wilt u duurzame energie opwekken? Bijvoorbeeld met zonnepanelen of windmolens? U kunt gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE). Hiermee kunt u subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine. Andere regelingen die u helpen om de investering voordeliger te maken vindt u in de Subsidie- en financieringswijzer
Wilt u geld lenen voor een duurzaam project? Groenbanken en groenfondsen kunnen voor uw plannen een groenverklaring aanvragen. U kunt dan met rentekorting een lening afsluiten. Bekijk of uw project in aanmerking komt voor een groenverklaring.
Wilt u uw bedrijf op meerdere fronten blijvend verduurzamen? Bijvoorbeeld door uw stikstofuitstoot te verlagen of minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken? Dan kunt u terecht bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) van het Nationaal Groenfonds. U kunt voor uw bedrijf een lening van maximaal € 400.000 krijgen, tegen een lage rente. U hoeft pas na enkele jaren af te betalen. Bekijk alle informatie over het Investeringsfonds Duurzame landbouw.
Wilt u investeren in uw bedrijf, maar heeft u niet voldoende onderpand voor een reguliere lening? Of heeft u een overbruggingsfinanciering nodig? Met het Borgstellingskrediet Landbouw staat de overheid borg voor een lening die u afsluit. Op leningen die bijdragen aan verduurzaming staat de overheid borg tot 70%, met een maximum lening van € 2.500.000.
Biologische bestrijders voorkomen de inzet van gif. Ook dragen ze bij aan een duurzame en veilige voedselteelt. U mag sommige biologische bestrijders alleen met een ontheffing gebruiken.
Verduurzaming in de praktijk
Hoe werkt verduurzaming in de praktijk? Bekijk de praktijkverhalen van duurzame akkerbouwers:
"Samen regelen we de wateraanvoer in dit gebied"
Samen met 7 agrariërs werkt de biologisch boer en ondernemer Tim Moerman aan een innovatief klimaatbestendig watersysteem op het schiereiland Walcheren.
Hoe past u zich aan op het veranderende klimaat?
Als akkerbouwer heeft u te maken met het veranderende klimaat. Of u heeft er zelfs last van. Hoe past u zich aan? Bekijk in deze video welke maatregelen u kunt nemen.
“Ik vind het mooi als landbouw en natuur zoveel mogelijk samengaan”
De Oost-Groningse akkerbouwer en pluimveehouder Gert Sterenborg probeert de biodiversiteit in zijn gebied te herstellen. Lees hoe hij dit doet op "Met de inzet van ANLb bescherm ik zeldzame vogels".
"Ik zaai hennep als grondverbeteraar en voor een duurzame sector"
Sjoerd Bartlema teelt nu voor het 2e jaar hennep. Maar nu teelt hij het gewas voor GreenInclusive, dat er natuurlijk isolatiemateriaal van maakt.
Laat u inspireren op demobedrijf
Benieuwd wat collega-akkerbouwers vertellen over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Maak kennis met een demobedrijf bij u in de buurt. En laat u inspireren voor de volgende stap van uw bedrijf. Vind demobedrijven in de akkerbouw en de agroforestry.
Projecten en programma's
Agroforestry: bomen en struiken inpassen in de landbouw
Wilt u meer weten over agroforestry als landbouwmethode? Of past u al bomen en struiken in uw bedrijf in, en wilt u meer met agroforestry doen? Agroforestry Netwerk Nederland biedt u veel kennis over een productieve landbouw, herstel van biodiversiteit en klimaatbestendige bodems. Maar ook inspiratie van andere agrariërs, en informatie over subsidiemogelijkheden. Meer informatie vindt u op de website van Agroforestry Netwerk Nederland.
Natuurinclusieve landbouw (Staatsbosbeheer)
Wilt u natuur en biodiversiteit op een rendabele manier integreren in uw bedrijfsvoering? Neem dan deel aan het meerjarige project Natuurinclusieve landbouw van Staatsbosbeheer. Met dit project krijgt u als akkerbouwer meer grond tot uw beschikking en neemt de biodiversiteit in natuurgebieden toe. Denkt u na om over te schakelen op natuurinclusieve landbouw? Meer informatie leest u op de website van Staatsbosbeheer.
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)
Doe mee aan een DAW-project in uw regio om de waterkwaliteit en bodem te verbeteren. Dit helpt u bij het toekomstbestendig maken van uw bedrijf. Meer informatie leest u op de website van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.
Onderzoek naar gebruik mineralenconcentraat
Kan mineralenconcentraat het gebruik van kunstmest vervangen? Als u mineralenconcentraat gebruikt op uw akkers, kunt u zich aanmelden als gebruiker in dit onderzoek. U helpt dan mee om tot betrouwbare uitkomsten te komen. Meer weten? Lees de veelgestelde vragen over het onderzoek naar mineralenconcentraat.
Skal-certificering biologische boer
Wilt u biologisch boeren? Als Skal-gecertificeerde boer hoeft u aan bepaalde voorwaarden van het GLB niet te voldoen. Meer informatie over Skal-certificering.
Vakinformatie voor de akkerbouwer
Wilt u uw kennis over verduurzaming van de akkerbouw bijhouden? Op de website van Groen Kennisnet vindt u veel actuele vakinformatie zoals:
- het laatste nieuws
- aankondigingen van evenementen, bijeenkomsten en studiedagen
- een uitgebreide bron van actuele kennis
Bekijk vakinformatie voor de akkerbouwer op Groen Kennisnet.
Wetten en regels
U vindt een overzicht van alle regels die gelden wanneer u mest gebruikt op Mest.