Decentrale overheid
Wilt u verduurzamen of verduurzaming in uw regio stimuleren? Bekijk onze mogelijkheden, suggesties en regels op het gebied van klimaat en energie voor u als gemeente, provincie of andere decentrale overheid. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.
Specifieke uitkeringen voor u
Specifieke Uitkering Zero-Emissiebussen (SpUk-ZEbus)
Uitkering voor decentrale overheden die vergunningen voor regionaal openbaar verlenen voor de aanschaf van bussen die geen schadelijke stoffen uitstoten (zero emissie). Openbaar busvervoer moet in 2030 uitstootvrij zijn.
CDOKE: Inventarisatie extra budget voor uw plannen
Tijdelijke uitkering voor decentrale overheden om de capaciteit voor het uitvoeren van klimaat- en energiebeleid te verhogen.
Specifieke Uitkering (SPUK) Lokale Aanpak Isolatie
Specifieke uitkering voor gemeenten om een eigen isolatieprogramma op te zetten voor koopwoningen.
Regeling stimulering Schoon en Emissieloos Bouwen voor medeoverheden (SPUK SEB)
Rijksbijdrage voor gemeenten, provincies en waterschappen om de meerkosten van emissieloze bouwmachines en vaartuigen te financieren in aanbestedingen. Een aanvraag is mogelijk na ondertekening van het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen.
Aanvragen vanaf 14 januari 2025 tot en met 12 september 2025.
Advies en ondersteuning bij uw opgaven
Hulp bij netcongestie verminderen in uw regio
Een overbelast elektriciteitsnet in uw regio houdt de groei tegen van de opwek van duurzame energie, het aardgasvrij maken van woningen, elektrisch vervoer en de bouw van nieuwe woningen en bedrijven. Hoe kunt u als provincie of gemeente helpen netcongestie te verminderen? Gebruik onze hulpmiddelen.
Hulp bij energie-infrastructuurprojecten
Werkt u als gemeente of provincie aan grote energie-infrastructuurprojecten? En wilt u hulp bij de inpassing van deze projecten in uw ruimtelijke plannen? Maak gebruik van onze expertpool.
Hulp bij het inrichten van het energiesysteem in uw regio
Houdt u zich bezig met energie-infrastructuur of ruimtelijke ontwikkeling? Of heeft u de gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie of landbouw in uw takenpakket? Dan heeft u, of krijgt u, te maken met 'integraal programmeren' van het energiesysteem van de toekomst. Gebruik onze hulpmiddelen.
Hulp bij de warmtetransitie
Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ondersteunt u als gemeente in de warmtetransitie met uitleg, praktische voorbeelden en hulpmiddelen.
Hulp bij klimaatadaptief bouwen
Voor klimaatadaptief bouwen en inrichten van uw gemeente kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld het Expertteam Woningbouw met experts klimaatadaptatief bouwen, hitteadviseurs voor het maken van een integraal hitteplan, en advies over financiering van klimaatadaptatie.
Hulp bij grote opgaven
Het Expertisecentrum GebiedsGewijs helpt u als overheid om opgaven op het gebied van energie of bijvoorbeeld landbouw een plek te geven en te versnellen. Die opgaven komen allemaal samen in de regio en concurreren daar om ruimte.
Samen investeren in duurzame projecten
Connecting Europe Facility (CEF) Transport
Subsidie voor ondernemers, overheden en partnerschappen die bijdragen aan een duurzaam en efficiënt Europees transportnetwerk.
Periode van indienen verschilt per call.
Interreg 2021-2027
Europees programma voor ondernemers, onderzoekers en overheden om internationaal samen te werken aan duurzame en klimaatbestendige projecten.
LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten
Subsidie voor ondernemers, onderzoekers, overheden en ngo's om samen Europees natuur- en milieubeleid te ontwikkelen en uit te voeren.
Regio Deals
In Regio Deals werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de brede welvaart te vergroten. Dit gaat over de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers in Nederland.
Andere subsidies die u kunt aanvragen
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
Subsidie om eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet te komen in de kosten om te verduurzamen.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Subsidie voor bedrijven, overheden, verenigingen, particuliere woningeigenaren die hun woning verhuren, en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler.
Aanvragen tot en met 31 december 2030. Voor bedrijven is er tot en met 31 december 2027 ook subsidie voor kleinschalige windturbines.
Tijdelijke subsidieregeling bevaarbaarheid jachthavens en vaargeulen IJsselmeergebied
Subsidie voor gemeenten, provincies, waterschappen, andere rechtspersonen en ondernemers die een jachthaven of vaargeul beheren in het IJsselgebied voor baggeren van een waterbodem met een verlaagd waterpeil.
Aanvragen vanaf 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2025.
Meer subsidies en financiering
Bekijk de subsidiewijzer voor alle specifieke uitkeringen, subsidies en financiering voor overheden over klimaat en energie.
Bekijk welke regels voor u gelden
Energiebesparingsplicht
Als u een energiebesparingsplicht heeft, moet u hier elke 4 jaar over rapporteren via de Informatieplicht en/of Onderzoeksplicht energiebesparing. Voor sommige bedrijven geldt ook een rapportageplicht volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED-auditplicht).
Zakelijk verkeer doorgeven
Heeft uw organisatie 100 of meer werknemers? Dan bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers.
Meer regels voor energiebesparing
Bedrijven en maatschappelijke instellingen moeten voor hun activiteiten en gebouwen energie besparen en de uitstoot van CO2 verminderen. Bekijk met de Wetchecker energiebesparing welke wettelijke verplichtingen voor u gelden.