Dierenwelzijn
Als houder van dieren bent u verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van uw dieren. Zo zijn er regels voor verzorging en huisvesting van dieren.
Wet dieren
Dieren hebben in Nederland een eigen wet. De Wet dieren kijkt naar het dier als een wezen met gevoel en een eigen waarde. In de Wet dieren staan verschillende regels die het welzijn en de gezondheid van dieren beschermen. Bijvoorbeeld Regels voor huisvesting en verzorging van dieren. Ook zijn er eisen voor het scheiden van dieren.
Regels voor houden van dieren
Dieren moeten goede zorg krijgen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u op tijd naar de dierenarts gaat. En dat een dier altijd vers drinkwater heeft. Deze regels zijn er niet alleen voor huisdieren, maar ook voor productiedieren.
Productiedieren
Er zijn aanvullende eisen voor productiedieren:
Huisdieren
Er zijn eisen voor het fokken met huisdieren. En er is een verbod op stroomhalsbanden bij honden.
Verboden ingrepen
U mag geen lichamelijke ingrepen bij een dier (laten) uitvoeren. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er een medische noodzaak is of als de ingreep wettelijk is aangewezen. Meer informatie leest u op Lichamelijke ingrepen bij dieren verboden.
Voor vriesbranden bij runderen is er een tijdelijke vrijstelling voor vriesbranden.
Diergeneesmiddelen
Gebruikt u diergeneesmiddelen voor dieren? De regels zijn veranderd. Lees hierover meer op Diergeneesmiddelen.
Gebruikt u antibiotica bij dieren in de veehouderij? Voor bepaalde dieren zijn hier regels voor. Kijk of u antibiotica mag gebruiken.
Opvang in beslag genomen dieren
Zijn uw dieren in beslag of bewaring genomen? Bekijk alle informatie over In beslag of in bewaring genomen dieren. Vangt u dieren op die in beslag of in bewaring zijn genomen? Of wilt u dat gaan doen? Voor de opvang zijn regels. Lees meer over de Opvang van in beslag of in bewaring genomen dieren.
Optredens met wilde zoogdieren
Er is een verbod op optredens met wilde zoogdieren. U mag deze dieren niet meer gebruiken in een circus of bij een ander optreden.
Gidsen goede praktijken
Heeft u een gids voor goede praktijken gemaakt? U kunt uw gids door ons laten beoordelen. Lees meer over de inhoud van de gids en de beoordeling op Gidsen voor goede praktijken.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het bedrijfsmatig houden van (huis)dieren? En welke dieren u mag houden? Ga hiervoor naar (Huis)dieren houden en fokken. Hier leest u ook meer over erkenning als fokkerijorganisatie, ontheffing voor trekhonden en pootringen voor vogels.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit