Het nieuwe GLB: de pilots
De pilots voor het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn in volle gang. Agrariërs en agrarische collectieven testen verschillende manieren voor een duurzame landbouw. De resultaten zijn heel waardevol. Ze helpen bij de invulling van het nieuwe GLB. Bekijk het overzicht van alle pilots.
De pilots lopen tot en met 2023.
Pilots toekomstbestendige landbouw
80 bedrijven testen een puntensysteem voor de eco-regeling. Op 10 bedrijven volgt daarna een demonstratie van de resultaten.
In plaats van een perceelsaanpak onderzoeken agrarische collectieven een bedrijfs- en gebiedsaanpak voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Hiermee kunnen agrariërs het ANLb doelgerichter en efficiënter inzetten. Ook testen de collectieven nieuwe controle- en monitoringstechnieken.
In 3 Natura 2000-gebieden onderzoeken agrariërs de toekomst van hun bedrijf. Ze kijken welke opgaven er liggen, ontwikkelen bedrijfsplannen en testen maatregelen in de praktijk. Bijvoorbeeld een beloningssysteem waarmee duurzaam boeren gestimuleerd wordt.
Het is nodig om de bijdrage van de landbouw op het gebied van bodem en water te verbeteren. Hiervoor zijn maatregelen, kennis en coaching nodig. Daarnaast ontwikkelt deze pilot een passend financieringsmodel.
Op het landgoed Twickel werkt het collectief aan het netwerk van houtwallen. Ze beschermt en herstelt de houtwallen en breidt het netwerk uit. Onder andere door kruidenrijke zomen langs de wallen door strokenteelt en vogelakkers. Het doel? De overgang naar natuurinclusieve landbouw versnellen.
De ontwikkeling van een landbouwloket. Het landbouwloket verhoogt de verspreiding van regelingen en subsidies onder boeren die duurzaam willen boeren. Naast dat het loket vraagbaak is, verspreidt het ook informatie over duurzame landbouw. Naast een handboek met procedures wordt ook een webtool ontwikkeld.
7 bedrijven werken aan de vermindering van stikstofemissies op het Natura 2000-gebied. Daarnaast verbeteren ze de bodem- en waterkwaliteit en verhogen ze de biodiversiteit. Hiervoor werken ze passende verdienmodellen uit.
Het door-ontwikkelen van het Markemodel: een regionale samenwerking en netwerksturing voor toekomstbestendige landbouw. Het model komt in de plaats van het huidige top-downmodel van overheid naar boer. 40 bedrijven in 3 Achterhoekse gebieden doen mee.
Lees meer op GLB pilots toekomstbestendig boeren 2021.
Pilots veenweidengebieden
Deze pilot onderzoekt de dikke fractie bij mestscheiding ‘aan de bron’. Toevoegingen van andere producten en andere opslagtechnieken kunnen effect hebben op de productie, bodemkwaliteit, biodiversiteit en het waterregulerend vermogen.
Het testen van een bedrijfsinrichting met extensieve maatregelen. Bijvoorbeeld een hoger waterpeil, minder mest, lagere veebezetting en maximale beweiding.
6 plekken in de Krimpenerwaard testen hoe het nieuwe GLB helpt bij het verbeteren van de omgeving.
Vernatting van de bodem testen op minimaal 18 percelen. En onderzoek naar het effect op productie, bodemvochtigheid, bodemleven en weidevogels.
Friesland zet op grote schaal in op flexibel peilbeheer. Ook wel HAKLAM (Hoog Als het Kan, Lager Als het Moet) genoemd. En onderzoek naar het effect op bodemvochtigheid, bodemleven, biodiversiteit, bedrijfsvoering en productie.
Een gebied van 300 hectare vernatten voor het maximaal verminderen van bodemdaling en broeikasgasemissies.
Lees meer op GLB pilots veenweidegebieden 2021.
Pilots kringlooplandbouw
KPI’s zijn kritische prestatie-indicatoren. Ze meten en belonen groene activiteiten vanuit de overheid. De pilot onderzoekt hoe de KPI’s met behulp van de SCAN-ICT worden berekend. 10 boeren uit gebieden van de collectieven Hollands Noorden en West-Brabant doen mee.
Boeren ondersteunen met KPI's - Noord-Holland en Noord-Brabant
De pilot wil een gemengd bedrijf op regionale schaal creëren. Mest, diervoeders, reststromen en grond worden geruild om de nutriëntenkringlopen te sluiten. Door middel van een wensen- en behoeftenonderzoek, het maken van een businessplan en dit uitvoeren.
Een akkerbouwer en veehouder maken van 70 hectare een proeftuin. Bodemkwaliteit en biodiversiteit staan centraal. Op de grond worden strokenteelt, kruidenrijk grasland en natuurelementen aangelegd. En worden organische reststromen gebruikt.
Proeftuin voor duurzame en innovatieve landbouw - Zuid-Holland
De pilot richt zich op 2 onderwerpen: Wat draagt de biologische sector nu al bij aan het GLB? En hoe kunnen de biologische sector en het GLB elkaar versterken?
De pilot maakt en test inspirerende voorbeelden van kringlooplandbouw. Zoals het optimaal gebruik van mest, teelt van eiwitgewassen, duurzaam bodembeheer, gebruik van reststromen en aanmoedigen van biodiversiteit. 3 koppels, elk met een akkerbouwer en veehouder, doen mee.
Kringloopinspiratie noordelijke kleischil - Friesland en Groningen
Akkerbouw- en veehouders bemesten en roteren hun eiwit-, rust- en diepwortelende gewassen optimaal. De pilot onderzoekt het bodembeheer in deze gebieden waar grondwater wordt beschermd.
Op 25 bedrijven worden activiteiten gedaan. De pilot bekijkt of de activiteiten passen bij het bedrijf, of ze hun doel halen en wat de boer daarin motiveert of belemmert. Ook gaan 15 financiers met agrariërs in gesprek om vraag en aanbod af te stemmen.
De pilot onderzoekt of de lokale nutriëntenkringlopen en de effecten op de bodem verbetert. Bijvoorbeeld door te schakelen met mest, maaisel en meerjarige planten en reststromen optimaal te gebruiken.
Lees meer op GLB pilots kringlooplandbouw 2021.

Pilots van 2018 tot 2021
Vanaf 2018 tot en met 2021 liepen er al 7 pilots voor het nieuwe GLB. Lees meer hierover op Het nieuwe GLB: de pilots 2018-2021.
Nieuwsgierig?
Neem contact op met de deelnemers van de pilots.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit