Het nieuwe GLB
In 2023 verandert het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Doel van dit nieuwe GLB? Samen de landbouw verduurzamen door toekomstbestendig boeren sterker te belonen. Wij nemen u mee in de veranderingen en laten zien hoe u zich nu al kan voorbereiden.

Een aantal highlights
- Vanaf 31 december 2022 vervallen de betalingsrechten van het huidige GLB. Lees alles over de regelingen in het nieuwe GLB en de nieuwe eco-regeling.
- Lees de nieuwe blog Het nieuwe GLB hoort thuis op het boerenerf.
- Luister naar agrariërs en adviseurs in de podcasts.
- Kijk het webinar over de eco-regeling en conditionaliteiten terug.
- Of kijk het online webinar over ANLb terug.
- Bekijk het concept van het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Hierin staat de Nederlandse invulling van het nieuwe GLB.
- De eco-regeling wordt opnieuw getest in een praktijktoets.
Het nieuwe GLB in één overzicht

Met het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) veranderen de regelingen. Daarbij komt er de eco-regeling met eco-activiteiten. En houdt u zich aan de conditionaliteiten en de randvoorwaarden om betalingen uit het GLB aan te vragen.

U kunt subsidie aanvragen voor investeringen en innovatie.
Investeren in bedrijfsmodernisering
Met deze regeling maakt u uw bedrijf moderner en duurzamer door productieve investeringen. Meer informatie over deze regeling en de voorwaarden leest u hier later.
Verbeteren van de biodiversiteit
Deze subsidie is voor niet-productieve investeringen voor landbouwbedrijven. Meer informatie over deze regeling en de voorwaarden leest u hier later.
Gezamenlijke innovatieprojecten
Deze subsidie is voor niet-productieve investeringen op niet-landbouwbedrijven. Meer informatie over deze regeling en de voorwaarden leest u hier later.
De Simulatietool
Met de Simulatietool krijgt u een idee van de eco-activiteiten die u kunt doen om punten te halen. Welke activiteiten goed passen bij uw bedrijf. En hoe u niet-productieve grond kunt inzetten voor uw bedrijf.
Pilot van de Simulatietool
In mei 2022 start de pilot van de Simulatietool. De Simulatietool is een hulpmiddel. Als deelnemer gaat u de Simulatietool testen. Wij zijn benieuwd naar hoe u de Simulatietool ervaart. Na afloop vult u een enquête in. Voor de start van de pilot ontvangt u meer informatie via e-mail. U kunt zich helaas niet meer aanmelden voor de pilot.

Jonge boeren krijgen in nieuw GLB meer ruimte, maar de druk blijft groot. Dat vertelt Eke in één van de praktijkverhalen.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit