Uw melkveehouderij toekomstbestendig

Gepubliceerd op:
29 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
1 december 2022

Wilt u meehelpen om de biodiversiteit te vergroten? Zoekt u naar manieren om dierziektes te voorkomen? Door duurzame keuzes maakt u uw melkveehouderij meer toekomstbestendig. Met regelingen en projecten helpen we u om te verduurzamen. Wat past bij uw bedrijf?

Wat verandert er voor u in 2023?

Als melkveehouder maakt u gebruik van onze regelingen. Het kan zijn dat er voor u iets verandert vanaf 1 januari 2023.

Regelingen om verder te verduurzamen

Koeien in het weiland

Subsidies uit het nieuwe GLB

Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gaat toekomstbestendig boeren sterker belonen. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan de nieuwe eco-regeling. Ook komen er subsidies voor investeringen, jonge landbouwers en kennis en innovatie.

Koe in het weiland

Akkers omzetten naar natuur

Compensatie voor de waardedaling als u landbouwgrond omzet naar natuur. En subsidie voor bijvoorbeeld de aanleg van landschapselementen, zoals een houtwal of poel.

 

Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u

Verduurzaming in de praktijk

Hoe werkt verduurzaming in de praktijk? Lees de praktijkverhalen van duurzame melkveehouders:

"In de zomer loop ik lekker met de koeien in het land"

Dirk en Isabella Gravesteyn investeren in dierenwelzijn en een duurzame bedrijfsvoering. Zo hebben ze een moderne weidewagen: een mobiele melkinstallatie waarmee de koeien in de wei worden gemolken. Het mooiste resultaat? "Vroeger moest ik de achterblijvers ophalen en naar de stal brengen om te melken, maar nu komen ze vanzelf naar de weidewagen."

boer met hooi

"Ik wil bewijzen dat je als boer kan meebewegen met de natuur"

We spraken met Charl van de Sande, melkveehouder op Schouwen-Duiveland. Van de Sande boert biologisch, heeft oerkoeien en beweegt met zijn bedrijf mee met de natuur. Onder andere door subsidies van RVO. Hij is optimistisch over de veranderingen in de agrarische sector. "Anders kan je beter stoppen."

Boer en koe

"Veel duurzame opties zijn een mooi verdienmodel voor de toekomst"

We spraken Jaap Verduijn, collega-melkveehouder, over zijn bedrijf. Verduijn maakt gebruik van verschillende subsidies van RVO om zijn grondgebied te verduurzamen. Hij raadt het iedereen aan om zich te verdiepen in duurzaamheid en de regelingen van RVO. Ook al is het even omschakelen, het levert veel op voor de toekomst.

Minder fosfaat en stikstof

Als kringloop-melkveehouder geeft u uw dieren ruwvoer van eigen land en gebruikt u restproducten uit akkerbouw, tuinbouw en de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld hooi. Ook scheidt u dunne en dikke fractiemest van elkaar. Hierdoor kunt u uw land gerichter bemesten en verlaagt u de uitstoot van ammoniak.

Laat u inspireren op demobedrijf

Benieuwd wat collega-melkveehouders vertellen over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Maak kennis met een demobedrijf bij u in de buurt. En laat u inspireren voor de volgende stap van uw bedrijf. Vind demobedrijven in de melkveehouderij.

Projecten en programma’s

Integraal aanpakken

In het programma Integraal aanpakken werken veehouders, onderzoekers en overheid samen. Zij bedenken haalbare maatregelen om de uitstoot van methaan en ammoniak te verlagen. Meer informatie leest u op de website van Integraal aanpakken.

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)

Doe mee aan een DAW-project in uw regio om de waterkwaliteit en bodem te verbeteren. Dit helpt u bij het toekomstbestendig maken van uw bedrijf. Meer informatie leest u op de website van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Natuurinclusieve landbouw (Staatsbosbeheer)

Staatsbosbeheer startte in 2018 een meerjarig project met veertig boerenbedrijven. Zij doen experimenten om over te schakelen op natuurinclusieve landbouw. Staatbosbeheer zet hierbij een deel van hun grond in. Meer informatie leest u op de website van Staatsbosbeheer.

KringloopWijzer

Gebruik de KringloopWijzer om te sturen op uw mineralengebruik. Meer informatie leest u op de website van KringloopWijzer.

Vakinformatie voor de melkveehouder

Wilt u uw kennis over verduurzaming van de melkveesector bijhouden? Op de website van Groen Kennisnet vindt u veel actuele vakinformatie zoals:

  • het laatste nieuws over de stikstofaanpak;
  • aankondigingen van evenementen, bijeenkomsten en studiedagen;
  • een uitgebreide bron van actuele kennis.

Bekijk vakinformatie voor de melkveehouder op Groen Kennisnet.

Wetten en regels

Hier doen we het voor

Om toekomstbestendig te kunnen boeren, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor boeren en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie leest u op Duurzame landbouw.

Bent u tevreden over deze pagina?