"Veel duurzame opties zijn een mooi verdienmodel voor de toekomst"

Gepubliceerd op:
2 mei 2022

Jaap Verduijn is eigenaar van boerderij De Vooruitgang. Hij vindt het belangrijk om grond en water zo gezond mogelijk te houden. Samen met andere boeren zet Verduijn zich met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)-project in om het grondgebied Aarlanderveen te verduurzamen.

Koeien met rijdbare voerbak op zonne-energie
Boer en koe

Meer dan een melkveehouderij

Het is zijn 40e jaar als boer, maar Verduijn geniet nog elke ochtend van de grutto’s die zingen en het werken in de natuur. Bovendien is boerderij De Vooruitgang meer dan alleen een melkveehouderij. Je kunt er op excursie, kanoën of een rondleiding krijgen. Sinds een paar jaar is Verduijn bezig met het verduurzamen van zijn bedrijf: "Uiteindelijk moeten we allemaal verduurzamen. Je moet je er even in verdiepen, maar er is echt veel mogelijk."

Wormen tellen uit de bodem

Zo meet Verduijn de waterkwaliteit van de sloot, gebruikt hij zo min mogelijk kunstmest en volgt hij nu een bodemcursus. "Vanuit het DAW-project zit ik bij de cursus. We kijken niet alleen boven de grond, maar ook erin. We halen een schop uit de grond en tellen de wormen. Die hebben een belangrijke functie voor de vertering van plantenresten en mest. Als het bodemleven goed is, dan hoeft er in de toekomst geen kunstmest meer op. Je hebt er zelf voordeel van als de bodem gezond is."

Grutto's

Het is zijn 40e jaar als boer, maar Jaap Verduijn geniet nog elke ochtend van de grutto’s die zingen.

"Daarnaast maken we een toekomstbestendig plan voor de polder met de andere boeren in het project. We bespreken maatregelen voor de bodemdaling en bouwen dit langzaam op", legt Verduijn uit. "Het is in eigen belang om goed voor je land te zorgen. Het is je opbrengst."

Duurzame opties: verdienmodel voor de toekomst

Doordat Verduijn zich inzet voor de verduurzaming van zijn bedrijf en het omliggende gebied, ontvangt hij de subsidie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en andere subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Sinds kort is er ook een nieuwe eco-regeling toegevoegd aan het GLB. Verduijn vindt het heel goed dat duurzame acties worden beloond. Hij zou andere boeren de regelingen ook aanraden. "De meeste boeren gebruiken al tientallen jaren hun eigen systeem, dus het is even omschakelen. Maar veel duurzame opties zijn inpasbaar en een mooi verdienmodel voor de toekomst."

Op onze website vindt u een overzicht van alle regelingen voor melkveehouders.

Bent u tevreden over deze pagina?