Veelgestelde vragen waterschade I&R
Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over waterschade en Identificatie & Registratie (I&R). We werken deze pagina regelmatig bij.
Stonden uw dieren door het hoge water tijdelijk op een andere locatie? Meld dit dan met een af- en aanvoermelding, zoals u dat gewend bent. Geef daarnaast aan ons door dat u uw dieren heeft geëvacueerd. Gebruik hiervoor het contactformulier. Of stuur een brief naar:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
T.a.v. Dierregistratie
Postbus 40225
8004 DE Zwolle
Stuur de volgende informatie mee:
- onderwerp: evacueren dieren
- uw Uniek Bedrijfsnummer (UBN)
- de datum van de evacuatie
- de ID-codes van de dieren die geëvacueerd zijn
- het aantal dieren
- het UBN van de locatie waar de dieren naar toe gaan. Heeft deze locatie geen actief UBN? Geef dan het adres door
Waarom moet ik dit doorgeven?
Als er een dierziekte uitbreekt, is het belangrijk om snel te reageren. Het is daarom belangrijk dat alle verplaatsingen van dieren bij ons bekend zijn. Daarom vragen wij u om door te geven dat uw dieren geëvacueerd zijn.
U registreert de overleden dieren in het I&R-systeem, zoals u gewend bent. Zijn er dieren vermist? Geef dan aan ons door om welke dieren het gaat. Gebruik hiervoor het contactformulier. Zet in het onderwerp: Dieren vermist.
Wij raden u aan om al uw schade en (extra) kosten goed bij te houden in uw administratie. U kunt hier misschien een tegemoetkoming voor krijgen. Als hier meer over bekend is, leest u dat op onze website. U kunt uw schade nu alvast melden op Regeling tegemoetkoming schade hoogwater Limburg juli 2021. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op.
Dat is nu nog niet bekend. Normaal gelden er diergezondheidsmaatregelen bij het verplaatsen van dieren. Misschien heeft u zich hier niet aan kunnen houden bij het evacueren. Wij verwachten later meer duidelijkheid over de gevolgen hiervan. En over de gevolgen voor de gezondheidsstatus van uw bedrijf. Als het mogelijk is, gaan wij hier soepel (coulant) mee om. En houden wij rekening met de situatie van uw bedrijf.
Wij raden u aan om hiermee te wachten totdat een regenbui het meeste slib heeft afgespoeld. Het kan zijn dat er schadelijke stoffen op uw gewassen zijn gekomen. Maar wij verwachten dat dit meevalt.
Wilt u uw gewas voor de zekerheid laten testen op schadelijke stoffen? Bijvoorbeeld dioxine, polychloorbifenylen (PCB's), polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), zware metalen of poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS)? Wacht daar dan ook mee totdat het slib is afgespoeld. Daarna kunt u het gewas laten testen.
Gaat u het gras of de mais alvast oogsten? Sla dit dan eerst apart op. Van sommige stoffen mag er een maximum hoeveelheid in veevoer zitten. U kunt dus beter wachten met voeren tot de uitslag van de test bekend is.
U kunt veevoer kopen bij fouragehandelaren. Verzekert uw verzekeraar de extra kosten niet? U kunt misschien een tegemoetkoming krijgen vanuit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS). Deze is voor materiële schade die niet te verzekeren, vermijden of verhalen is. Het is nu nog niet bekend voor welke kosten u de tegemoetkoming kunt krijgen.
De regeling is nog niet definitief. Als er meer bekend is, leest u dat op onze website. Zorg ervoor dat u al uw schade en (extra) kosten goed bijhoudt in uw administratie. U kunt uw schade nu alvast melden op Regeling tegemoetkoming schade hoogwater Limburg juli 2021. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit